Gazprom hrozí Ukrajine zastavením dodávok plynu

07.03.2014 Celý región

Moskva 7. marca (TASR) - Ruský energetický gigant Gazprom dnes varoval, že môže zastaviť dodávky plynu na Ukrajinu pre nezaplatené účty za predchádzajúce dodávky.

To zvyšuje tlak na dočasnú vládu v Kyjeve aj Európsku úniu, ktorá odoberá polovicu z ruských dodávok plynu cez ukrajinskú vetvu plynovodu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller vyhlásil, že Kyjev musí zaplatiť svoje dlhy za predchádzajúce dodávky. Inak riskuje, že sa zopakuje rovnaký scenár ako začiatkom roka 2009. Rusko vtedy pre nezaplatené účty zastavilo transport suroviny do Európy cez ukrajinské územie.

Ukrajina je však v zúfalej finančnej situácii, ktorá sa ešte zhoršila po páde promoskovsky orientovaného exprezidenta Viktora Janukovyča. Nová, dočasná vláda v Kyjeve na rozdiel od Janukovyča podporuje orientáciu Ukrajiny smerom na Európsku úniu, a nie na Rusko. Moskva na oplátku podporila separatistické tendencie východnej časti Ukrajiny a vyslala svoju armádu na Krym.

Reakciu Naftogasu, ukrajinskej štátnej energetickej firmy na hrozbu zastavenia dodávok plynu sa agentúre Reuters zatiaľ nepodarilo získať.

Spor v roku 2009 sa skončil revíziou ukrajinského kontraktu s Gazpromom a navyše, predchádzajúca vláda v Kyjeve podpísala s Moskvou dohodu, ktorá umožňuje ruskej flotile využívať námornú základňu na Kryme ďalšie dekády.

Protivládne demonštrácie a Janukovyčov pád vyústili do roztržky medzi Ruskom a Západom, najhoršej od studenej vojny.

Okrem toho, Moskva novej vláde v Kyjeve odkázala, že zľava z ceny plynu, ktorú dohodol Janukovyč, už neplatí. Presnejšie, Rusko v decembri súhlasilo, že od apríla zníži cenu plynu pre Ukrajinu na 268,50 USD za 1000 metrov kubických (m3) plynu z dovtedajších približne 400 USD. Bola to odmena za to, že Janukovyč nepodpísal asociačnú dohodu s Európskou úniou. Teraz Moskva tvrdí, že dohoda neplatí, lebo Kyjev načas nezaplatil predchádzajúce dodávky.

"Dnes, 7. marca vypršal termín pre zaplatenie dodávok plynu Ukrajine. Gazprom nedostal žiadne peniaze. To v podstate znamená, že Ukrajina prestala platiť za plyn. To je v rozpore s dohodou a medzinárodnými obchodnými praktikami. My sme vždy plnili naše záväzky vyplývajúce z kontraktu a budeme ich plniť. Ale nemôžeme dodávať plyn zadarmo," vyhlásil Miller a dodal, že Ukrajina dlhuje Gazpromu za plyn 1,89 miliardy USD (1,36 miliardy eur).
 

Vyberte región